Voor iedereen is het een bizarre tijd. De een werkt zich over de kop in de zorg, de ander balanceert thuiswerken met zorg voor de kinderen.
Ook van mijn cliënten hoor ik dat het lastig is om ritme te vinden. Zowel in de dagelijkse routine als met eten.
Een paar tips:
1. Eet gezond! Nu net zo belangrijk (of misschien nog wel belangrijker) dan anders. Waar het kan, probeer lokale voedselproducenten (boeren, zuivelboerderijen, lokale restaurants) te steunen.
2. Eet volgens een vast ritme. Denk aan 3-4 eetmomenten per dag (eventueel 5, wanneer dat voor jou echt beter past). Misschien zijn deze maaltijden iets groter dan je gewend bent, wanneer je normaal veel kleine tussendoortjes eet.
3. Eet bij minimaal twee maaltijden groente. Doe bijvoorbeeld wat diepvriesspinazie in je chiapudding of ontbijtshake. Neem wat rauwkost of groentesoep bij je lunch. Zo krijg je buiten je warme maaltijd ook groente binnen.
4. Twee stuks fruit is nog steeds een prima advies. Wissel lekker af met de soorten fruit. Ook diepvriesfruit is prima om te verwerken in een gerecht.
5. Zorg ervoor dat elke maaltijd een goede hoeveelheid eiwit bevat. Dit om je spiermassa op peil te houden en je verzadigingsgevoel hoog te houden. De meesten van ons trainen minder/anders dan normaal, dus extra hoge hoeveelheden zijn niet nodig. Denk aan zo’n 20-40 gram per eetmoment.
6. Blijf lekker sporten en bewegen. Ga niet in een keer veel meer doen dan normaal. Een goede richtlijn is om workouts te doen op je vaste trainingsdagen. Op de andere dagen kun je dan prima wandelen/fietsen/skeeleren.
7. Is het lastig om verleidingen te weerstaan omdat je thuis bent en “ongezonde” voeding voor het grijpen ligt? Berg het dan op een plaats op waar je niet makkelijk bij kunt. Het liefst zo ver dat je op een stoel moet gaan staan om erbij te kunnen. Zo werp je voor jezelf een kleine barrière op zodat je nog even extra na kunt denken of je dat pak Oreo’s echt op wil gaan eten 😉
Stay healthy!